AMSTERDAM - Het regeerakkoord wordt pas woensdag gepresenteerd. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekendgemaakt. De fracties van CDA, PvdA en ChristenUnie zijn dinsdagavond rond 20.00 uur weer bijeengekomen om zich te buigen over de door hun onderhandelaars vastgestelde tekst van het regeerakkoord.

De fractie van het CDA heeft definitief ingestemd met het regeerakkoord dat haar onderhandelaars hebben bereikt met PvdA en ChristenUnie. Een woordvoerder van de fractie heeft dat dinsdagavond gezegd. De instemming werd beklonken met applaus en tromgeroffel op de tafeltjes van de vergaderzaal.

PvdA

Ook de PvdA-fractie heeft dinsdagavond ingestemd met de definitieve tekst van het regeerakkoord. PvdA-leider Wouter Bos heeft dat na afloop van het fractieberaad gezegd. Hij sprak van een "volmondig ja". "Iedereen is akkoord, met alle punten", aldus Bos.

Het was de bedoeling om het akkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie dinsdag te presenteren, maar het verwerken van het commentaar van de fracties van de aanstaande coalitiepartners nam meer tijd in beslag. Informateur Herman Wijffels, en de partijleiders Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) rondden dinsdag aan het eind van de middag een nieuwe versie van de tekst af op basis van het commentaar dat zij maandag kregen van hun fracties. De herziene versie wordt dinsdagavond opnieuw voorgelegd aan de fracties.

Woensdagochtend worden in het Catshuis in Den Haag de puntjes op de i gezet. Het eindresultaat wordt vervolgens openbaar gemaakt. De drie fractieleiders geven dan een toelichting op hun plannen voor Nederland voor de komende vier jaar.