ARNHEM - Een bevroren waterleiding heeft vrijdag in de Rijnstraat in Arhem geleid tot een binnenbrand die aan minstens drie panden schade heeft veroorzaakt. De winkelstraat in het centrum is enige tijd afgesloten geweest voor publiek.

Een medewerker van een winkel wilde een bevroren fonteintje in de zaak ontdooien met een gasbrandertje. Daardoor ontstond brand in de spouwmuur. Twee passanten wilden de brand blussen met blusapparaten. Een van hen ademde echter zoveel rook in dat hij onwel werd. Deze man is afgevoerd naar een ziekenhuis. Daarop alarmeerde het winkelpersoneel politie en brandweer.

Deel winkels ontruimd

De politie ontruimde winkels in de buurt en woningen boven de winkels. De brandweer moest een deel van de winkel, waar het vuur ontstond, openbreken om bij de brandhaard te kunnen komen. Even later bleek dat er in panden in een aangrenzende steeg ook rook uit de wanden en de vloeren kwam. Daarop brak de brandweer bij een buurpand eveneens de wanden en de vloer open. Omdat niet duidelijk was hoever het vuur zich via de spouwmuren had verspreid, besloot de brandweer ook andere aanliggende panden te onderzoeken. Daar zijn deuren en ramen geforceerd om binnen te komen.

De politie kan nog niet zeggen hoe groot de schade is die is ontstaan. Veel panden hebben braak- en rookschade.