JEDDAH - De leiders van de Palestijnse partijen Fatah en Hamas zijn dinsdag in Saudi-Arabië gearriveerd voor overleg dat een einde moet maken aan het geweld waardoor sinds eind januari al meer dan zestig mensen in de Gazastrook zijn omgekomen.

Verder proberen zij in de voor moslims heilige stad Mekka overeenstemming te bereiken over de vorming van een regering van nationale eenheid.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas (Fatah), de politieke topman van Hamas, Khaled Meshaal, en Hamas-premier Ismail Haniyah spreken elkaar onder auspiciën van de Saudische koning Abdullah.

Burgeroorlog

Het overleg begint in de loop van dinsdag en zal naar verwachting woensdag worden voortgezet. De bijeenkomst in Mekka wordt door sommigen waarnemers gezien als een laatste poging om een burgeroorlog te voorkomen.

Beide partijen zijn in een bittere machtsstrijd verwikkeld sinds Hamas de parlementsverkiezingen vorig jaar januari won en Fatah de macht verloor. Het Westen en Israël boycotten de Hamas-regering waardoor de Palestijnen in een diepe financiële crisis zijn geraakt en de spanningen tussen Fatah en Hamas alleen maar verder zijn opgelopen.

PLO

De hoop bestaat dat een regering van nationale eenheid de druk zal verlichten. Fatah hoopt onder meer Hamas over te halen de statuten van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO te erkennen waardoor de partij het bestaan van Israël impliciet zou erkennen en de boycot tot een eind zou kunnen komen.

Zegslieden van Hamas en Fatah toonden zich vooraf aan het overleg optimistisch, maar soortgelijke bijeenkomsten in het verleden liepen uiteindelijk op niets uit.