ABCOUDE - Een 53-jarige man uit Abcoude is vrijdagmiddag overleden nadat hij in zijn woonplaats door het ijs was gezakt. Twee andere personen hadden alarm geslagen omdat zij hem niet uit het water konden krijgen. Brandweerduikers vonden uiteindelijk de man die inmiddels was overleden.

Rond tien over half drie kreeg de politie de melding dat er iemand op de plas Botshol, dat deel uitmaakt van de Vinkeveense Plassen, door het ijs was gezakt. Twee nog onbekende personen hadden eerst zelf geprobeerd de schaatser te redden. Toen dat niet lukte, sloegen ze alarm.

Zoektocht naar de man

De brandweerkorpsen van Abcoude, Loenen aan de Vecht, Ronde Venen en Amstelveen hielpen mee de man te zoeken. Doordat de berichten over de locatie verschilden, was het moeilijk de juiste plaats te vinden. Uiteindelijk kon een politiehelikopter twee brandweerduikers afzetten op de plaats waar de schaatser door het ijs was gezakt. Toen zij de man hadden gevonden bleek hij al te zijn overleden.

Onbetrouwbaar ijs

De politie waarschuwt schaatsers voor onbetrouwbaar ijs in de regio Utrecht. "Door de hoge waterstanden zijn de waterschappen begonnen met het wegpompen van water. Daardoor komt er lucht tussen het ijs en het water en groeit het ijs niet meer aan."