BRUSSEL - De ophokplicht van kippen in Nederland krijgt vooralsnog geen navolging in andere EU-landen. De landen hebben althans geen voorzorgsmaatregelen gemeld in Brussel, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie dinsdag.

Nederland had de maatregel ingesteld na de uitbraak van de besmettelijke vogelgriep in Europa's grootste kalkoenfarm, in het Britse Holton.

De Britten hebben veterinair deskundigen van de EU-landen dinsdag geïnformeerd dat de besmetting waarschijnlijk niet is ontstaan via een Hongaarse uitbraak. Het Britse bedrijf had ook een vestiging in Hongarije.

Trekvogels

De Britse diensten stellen dat nabij het bedrijf in Holton relatief weinig trekvogels vliegen, een andere veelvoorkomende bron van besmetting. "Wel zijn er veel meeuwen", zo citeerde de Brusselse woordvoerder de Britse expert.

Iedereen die bij de Britse boerderij is betrokken krijgt de virusremmer tamiflu toegediend. Uitgebreide vaccinatie van kippen, zoals Nederland in 2006 deed met hobbykippen, is niet aan de orde.

Kipfilets

Britse consumenten hebben nog niet merkbaar de kipfilets en andere pluimveeproducten in de winkels overgeslagen. De verkoop is niet afgenomen, aldus de Britten dinsdag. De Europese Commissie betaalt sinds vorig voorjaar wel een vergoeding voor boeren die inkomsten derven door vogelgriep.

Rusland en Japan hebben inmiddels de grenzen gesloten voor Brits kippenvlees. Europees Commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid) vindt de Russische en Japanse acties "niet gerechtvaardigd".