AMSTERDAM - Federatief Joods Nederland heeft vrijdag aangifte gedaan tegen Gretta Duisenberg. Dit gebeurde naar aanleiding van uitspraken van haar in het Algemeen Dagblad. In de krant van vrijdag zei ze dat, met uitzondering van de holocaust, de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden erger is dan de nazi-bezetting van Nederland.

Ook wil de joodse organisatie, samen met een groep Nederlandse joden, een kort geding tegen haar aanspannen. Ze willen dat de rechtbank Duisenberg verbiedt, op straffe van een dwangsom, "krenkende of grievende taal over joden of het joodse volk uit te slaan". Dat heeft voorzitter H. Loonstein vrijdag bekendgemaakt.

Zes miljoen

De organisatie diende eerder een aanklacht tegen Duisenberg in, omdat zij in een interview had gezegd dat ze zes miljoen handtekeningen wilde ophalen voor haar actie Stop de Bezetting. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam besliste echter haar niet te vervolgen wegens het aanzetten tot discriminatie of haat.

Justitie concludeerde dat de uitspraak van de vrouw van de president van de Europese Centrale Bank krenkend en kwetsend was, maar dat het niet genoeg was om haar wegens antisemitisme te vervolgen.

Walgelijk

Directeur R. Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt de uitspraak "walgelijk". Volgens hem draagt die niet bij aan het vredesproces in het Midden-Oosten. Zulke uitspraken vergroten "de polarisatie in Nederland over dit onderwerp en veroorzaken verdriet bij Nederlanders, ongeacht hun politieke overtuiging en religie", meent het CIDI.

Naftaniël wil dat Wim Duisenberg duidelijk maakt waar hij staat en stuurde hem vrijdag een brief waarin hij om opheldering vraagt. "Ik geloof dat u als president van de Europese Centrale Bank niet behoort deel te nemen aan enig politiek debat."

"Als we echter uw uitspraak in uw brief aan De Hoop Scheffer, waarin u schrijft dat u voor honderd procent achter uw echtgenote staat, letterlijk nemen, dan moeten wij concluderen dat u instemt met de aanstootgevende uitspraken van uw vrouw. Het kan echter zijn dat u standpunten heeft die toch afwijken", schrijft de CIDI-directeur in zijn brief.