GENEVE - Kerkleiders in Roemenië hebben afwijzend gereageerd op de bouw van een Dracula Park in Transsylvanië. De Roemeense regering zet de legendarische vampier uit de roman van de Ierse schrijver Bram Stoker in om het toerisme te stimuleren. Dat meldde het oecumenische persbureau ENI in Genève donderdag.

Het pretpark, met een omvang van 120 hectare, moet in het nationale park Breite bij de noordelijke stad Sighisoara verrijzen. "De mythe van Dracula heeft niets van doen met het Roemeense volk of zijn geschiedenis", reageerde Costel Stoica, woordvoerder van de Roemeens-Orthodoxe Kerk. "Ze geeft een verkeerd beeld van ons land, ontsproten aan de fantasie van een Ierse schrijver."

Ook de kleine Lutherse Kerk in het land is tegen. De bouw van het Dracula Park zou in strijd zijn met milieubepalingen en de zucht naar het occulte in de hand werken. "Universeel erkende christelijke en menselijke waarden worden in gevaar gebracht door deze poging om ontspanning en spel te bevorderen op basis van wreedheid, horror, occultisme en vampirisme", aldus de kerkleiding.

De Roemeense senaat is onlangs akkoord gegaan met de plannen voor Dracula Park. De middeleeuwse stad Sighisoara staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, de culturele en onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties.