LONDEN - Het Britse tabloid The Sun heeft video-opnamen in zijn bezit, die in de cockpit van een Amerikaans gevechtsvliegtuig zijn gemaakt. Op de videoband komt aan het licht dat de Amerikanen per abuis een konvooi van Britse militaire voertuigen raakten.

De krant publiceerde dinsdag een transcriptie van de videobeelden.

Het incident had in maart 2003 plaats bij de stad Basra in het zuiden van Irak. De 25-jarige Britse militair Matty Hull kwam door het incident om het leven.

Uit de videoband blijkt dat de Amerikanen ontsteld waren toen ze beseften dat ze Britten hadden geraakt. "We zitten in de gevangenis, kerel", was de reactie van een van hen.

Onderzoek

De Britse plaatsvervangend procureur Andrew Walker schortte vrijdag het onderzoek naar de dood van Hull op, omdat het Britse ministerie van Defensie geen opnamen van het incident aan justitie had verstrekt. Het ministerie zei tegen de BBC dat het van de Amerikaanse regering een kopie van de videoband had gekregen. Het ministerie stelde in een verklaring dat de opname eigendom van de Amerikaanse regering is en daarom niet zonder toestemming kan worden vrijgegeven.

Volgens een medewerker van Walker kan de band nu wel tijdens de rechtszaak worden gebruikt omdat de video door de publicatie in het openbare domein is gekomen. Volgens de Amerikaanse ambassade in Londen blijft de band echter Amerikaans staatsgeheim.

Woede

De nabestaanden van Hull en belangenverenigingen van Britse militairen hebben woedend gereageerd op de Amerikaanse weigering om gebruik van de tape toe te staan. Volgens hen willen de VS onaangename details onder de pet houden.

"Friendly fire", het per ongeluk doodschieten van eigen bondgenoten, is al jaren een heet hangijzer tussen Washington en Londen. Tijdens de Tweede Golfoorlog in 1991 kwamen bij een Amerikaanse aanval negen Britse militairen om het leven.