LONDEN - De Russische zakenman Boris Berezovski heeft zijn stilzwijgen in de moordzaak rond oud-KGB'er en zakenman Alexander Litvinenko verbroken. Hij vertelde maandag in het Britse programma Newsnight dat Litvinenko op zijn sterfbed had gezegd dat KGB-agent Andrei Loegovoj achter zijn vergiftiging zat.

Litvinenko kwam op 23 november om het leven door een vergiftiging met het radioactieve materiaal polonium. Drie weken eerder had hij in een hotel in Londen een ontmoeting met een groep Russen, onder wie Loegovoj.

Sporen

Zowel het vliegtuig waarin de Russen reisden als hun hotelkamers droegen sporen van polonium. Loegovoj wordt ook als eerste hoofdverdachte aangemerkt door de Britse politie.

Zowel Berezovksi als de vermoorde Litvinenko was een felle tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin. Berezovski zei tegen de BBC dat hij bereid is om met de Russische en Britse autoriteiten te praten over de zaak-Litvinenko. "Scotland Yard moet me ondervragen over wat ik weet van Alexander", aldus Berezovski.

Hij voegde eraan toe dat dit nog niet is gebeurd.