DEN HAAG - Nu Joop Wijn uit de politiek stapt, is staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu de belangrijkste kandidaat om fractievoorzitter van het CDA te worden. Dat zeggen ingewijden in de partij.

De nieuwe fractievoorzitter moet in elk geval katholiek zijn, aldus deze bronnen. In de bloedgroepenpartij die het CDA nog steeds is, kunnen de premier en de fractieleider niet allebei protestant zijn, en Jan Peter Balkenende is van gereformeerde komaf.

Verhagen

Ook Maxime Verhagen, die de afgelopen vier jaar de CDA-fractie leidde, is katholiek. Verhagen wordt in het nieuwe kabinet zo goed als zeker minister van Buitenlandse Zaken. Er komt dus een vacature. Tot dusver ging vrijwel iedereen ervan uit dat Wijn Verhagen zou opvolgen. De katholiek Wijn stond nummer zes op de kandidatenlijst van het CDA en gold in de partij als zeer invloedrijk. Velen zagen in hem de toekomstige partijleider.

Maar Wijn wilde het fractievoorzitterschap helemaal niet, zeggen betrokkenen. De druk die de CDA-top op hem uitoefende om deze functie op zich te nemen, zou juist het belangrijkste motief voor zijn vertrek zijn geweest. Wijn ontkende dat maandagavond overigens zelf.

Ambitie

De hoogste katholiek op de CDA-kandidatenlijst na Verhagen is Maria van der Hoeven. De minister van Onderwijs stond op nummer drie. Zij is echter niet beschikbaar om fractievoorzitter van het CDA te worden. Ze heeft dat dinsdag gezegd. CDA'ers dachten al niet dat Van der Hoeven kandidaat zou zijn. In 2001, toen het fractievoorzitterschap ook vacant kwam, viste Van der Hoeven al eens achter het net. Bovendien deed ze onlangs een (mislukte) gooi naar het Kamervoorzitterschap.

Ministerskandidaat

Van Geel, nummer zeven op de CDA-lijst, komt net als Van der Hoeven uit het katholieke zuiden. Hij maakte afgelopen jaren een goede indruk op Milieu en wordt ook beschouwd als een ministerskandidaat. Volgens een ingewijde ligt hij goed in de fractie.

Andere, minder kansrijke kandidaten voor het fractievoorzitterschap zijn staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip (vijftiende op de lijst) en staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (23e op de lijst), die ook een katholieke achtergrond hebben.