JAKARTA - Het dodental als gevolg van de grootschalige overstromingen in de Indonesische hoofdstad Jakarta is dinsdagochtend opgelopen tot zeker 44. Door aanhoudende regenval verdronken mensen, raakten ze onderkoeld of ze werden geëlektrocuteerd doordat stroomkabels het wassende water raakten.


Vluchtelingen wachten op voedsel

Bekijk video

De autoriteiten vrezen de uitbraak van besmettelijke ziekten als tyfus en cholera. Nu al hebben bijna 30.000 mensen gezondheidsproblemen, vooral maag- en darmklachten.

Regenval

Het ziet er voorlopig niet naar uit dat de situatie zich snel zal verbeteren. Ook dinsdag was er zware regenval in de miljoenenstad, die voor 75 procent onder water staat. Meer dan 340.000 mensen hebben een veilig heenkomen moeten zoeken.

Volgens The Jakarta Post groeit de onvrede onder de getroffen burgers omdat de hulpverlening tekort zou schieten, zeker in wijken waar het water alweer is gezakt.

Wegen

Inwoners van Jakarta klagen over tekorten aan voedsel, water en medische voorzieningen. Een groot probleem voor de hulpverlening zijn de gebrekkige communicatielijnen en de afsluitingen van tientallen doorgaande wegen.


Dodental loopt mogelijk nog verder op

Hulpverlening per helikopter is vaak extra moeilijk door de wirwar aan stroom- en telefoonlijnen die als een spinrag op stadswijken liggen, aldus Indonesische media.

Coördinatie

In totaal zijn er meer dan 40.000 agenten en andere hulpverleners actief in Jakarta. Ook ruim 3000 medisch geschoolden zijn ingezet om hulp te verstrekken, maar de coördinatie laat te wensen over.

Nederland

Nederland stelt één miljoen euro beschikbaar voor Jakarta, zo heeft minister Agnes Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag telefonisch laten weten aan de Indonesische minister voor Buitenlandse Zaken, Wirajuda.

De helft van het bedrag zal via het Nederlandse Rode Kruis en de Indonesische zusterorganisatie worden besteed aan enkele boten, voedsel, water, medicijnen, kleding en dekens voor de duizenden bewoners van Jakarta die een veilig heenkomen hebben moeten zoeken.

De overige 500.000 euro wordt via de International Organisatie voor Migratie (IOM) ingezet voor de aanschaf van rubberboten. IOM kan de boten snel lokaal beschikbaar hebben, zodat de noodzakelijke hulp de getroffen mensen snel kan bereiken.

Verbonden

"Nederland en Indonesië voelen zich nauw verbonden met elkaar. De mensen hier leven zeer mee met de inwoners van Jakarta. Als goede vrienden is het niet meer dan vanzelfsprekend dat we Indonesië helpen nu Jakarta voor 75 procent onder water staat", aldus de minister dinsdag.

"De bewoners zijn voor schoon water, voedsel en medicijnen afhankelijk van hulpverlening. Het is van levensbelang dat die hulpverlening zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk bereikt en Nederland wil de Indonesische autoriteiten daarbij graag ondersteunen."

Beatrix

Koningin Beatrix heeft de president van Indonesië maandag per telegram haar medeleven betuigd bij de gevolgen van de overstromingen.

Vermissingen

Op sommige plaatsen in Jakarta stond dinsdagochtend nog tot vier meter hoog water. De vrees bestaat dat het dodental nog verder zal oplopen omdat er meldingen zijn van vermissingen.