WENEN/ROME/PARIJS/MADRID - Grote delen van Europa hebben te lijden van het koude winterweer. De ijzige koude veroorzaakte vrijdag vooral problemen in Frankrijk, Italië, Spanje en Oostenrijk. In Frankrijk overleden twee mensen door de kou. De Spaanse bevolking verbruikte een recordhoeveelheid aan elektriciteit.

Oostenrijkse weggebruikers stootten op talloze versperringen wegens spiegelgladde wegen. Tussen Salzburg en de oostelijke grens gingen snelwegen dicht. Er waren veel ongelukken. Meestal ging het om blikschade. In Frankrijk overleed een 45-jarige man. Die was al enkele dagen geleden buiten gevallen, bewusteloos geraakt en uiteindelijk doodgevroren.

Een 65-jarige zwerver in Bretagne overleefde de vrieskou ook niet. Het verkeer op de grote wegen in het noorden van Frankrijk ondervond vertraging. Automobilisten in en rond Parijs zijn door de weerkundigen extra gewaarschuwd voor gladheid.

In Spanje bereikte de stroom- en gasconsumptie donderdagavond een historisch record. Zware sneeuwval bleef daar uit. Het eiland Mallorca verwacht dit weekeinde veel sneeuw en kou.

In de Italiaanse stad Triëst was er net als voorgaande dagen sprake van chaos. Veel mensen raakten gewond bij valpartijen op straat. Auto- en busverkeer lag vrijwel stil. De scholen blijven tot maandag gesloten. Ook Milaan en Bologna kregen een pak sneeuw te verwerken.