BAGDAD - Een terdoodveroordeelde bommenlegger die achter aanslagen op de Amerikaanse en Franse ambassades in 1983 in Koeweit zat, zit nu in het Iraakse parlement. Hij maakt deel uit van de fractie van premier Nuri al-Maliki. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN dinsdag op gezag van medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten.

Jamal Jafaar Mohammed's zetel in het parlement geeft hem onschendbaarheid. Van daaruit zou hij volgens de Amerikanen steun verlenen aan sjiitische milities en zou hij optreden als Iraanse agent in Irak.

Een rechtbank in Koeweit veroordeelde Jamal Jafaar Mohammed in 1984 tot de doodstraf voor zijn aandeel in de bomaanslagen van 1983. Door die terreuracties kwamen vijf mensen om het leven en raakten 86 personen gewond. De Irakees was Koeweit al voor het begin van het proces ontvlucht.

Inlichtingendienst

Jamal Jafaar Mohammed won een zetel in het parlement in de door de Amerikanen gesteunde verkiezingen van december 2005. Maliki heeft de Amerikaanse inlichtingendiensten gevraagd hun informatie over Jamal Jafaar Mohammed met de Irakezen te delen.

Hij zei dat het Iraakse parlement moet besluiten wat er met de veroordeelde bommenpleger gebeurt. "Ik denk niet dat het parlement accepteert dat er zulke mensen in zitten", aldus de Iraakse premier tegen CNN.