PARAMARIBO - Suriname heeft internationale hulp ingeroepen na de toevallige vondst van gevaarlijk gas (H2S) in een opslagloods naast het laboratorium van het Natuurtechnisch Instituut (Natin) in Paramaribo. Een aantal gashoudende cilinders verkeert in slechte staat.

De Surinaamse autoriteiten spraken dreigend van een 'soort zenuwgas', maar formeel staat het ontdekte zwavelwaterstof niet op de internationale lijst van chemische wapens. De cilinders werden twintig jaar geleden aan het Natin geschonken voor onderzoeksdoeleinden.

Paniek

"Zolang ze blijven liggen, is er geen reden tot paniek, maar we moeten gevaar niet uitsluiten", aldus de coördinator van de Nationale Commissie voor Rampenbeheersing (NCCR), kolonel Jerry Slijngaard. Hij deelde mee dat er geen lekkages zijn geconstateerd.

Het gebied rond het lab is uit voorzorg afgegrendeld en er is permanente bewaking. Slijngaard verwacht binnen enkele dagen experts uit de Verenigde Staten en van de Verenigde Naties om samen met Surinaamse deskundigen de gascilinders te verwijderen en vernietigen.

Dodelijk

De aanwezigheid van gas, dat de lucht van rotte eieren verspreidt en dodelijk kán zijn, kwam aan het licht toen studenten van het Natin en van twee andere onderwijsinstellingen in de omgeving, in totaal ongeveer 1400 studenten, maandagochtend voor onbepaalde tijd naar huis werden gestuurd.

Ook het nabijgelegen bureau voor burgerzaken werd verwittigd. De toevallige ontdekking van het gas, dat wordt gebruikt in de chemische industrie, zorgde voor ongerustheid.