DEN HAAG - CDA-kopstuk en minister Joop Wijn van Economische Zaken verlaat de politiek. Hij heeft dat maandag aan CDA-leider Jan Peter Balkenende laten weten, zo heeft Economische Zaken bekendgemaakt.

Wijn is niet beschikbaar als minister in een nieuw kabinet en gaat ook weg uit de Tweede Kamer. Hij wil terug naar het bedrijfsleven. Hij heeft nog geen nieuwe baan.

De CDA'er zegt dat zijn besluit los staat van de discussie over het fractievoorzitterschap, waarvoor zijn naam de ronde deed. "Ik heb mijn partij al in augustus laten weten dat ik voor deze functie in ieder geval niet beschikbaar zou zijn."

Dat was volgens ingewijden in een gesprek met CDA-partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt. Ook heeft zijn stap volgens Wijn niets te maken met de signatuur en de beleidsvoornemens van het nieuwe kabinet.

Tijdelijke onderbreking

Wijn benadrukt dat hij in 1998 al had aangegeven de Haagse politiek te beschouwen als een tijdelijke onderbreking van zijn loopbaan in het bedrijfsleven.

"Afgelopen zomer, in de hectiek van de ontstane politieke situatie, heb ik onvoldoende tijd gehad om na te denken over de vraag of ik mijzelf de komende vier jaar opnieuw een politiek ambt zie vervullen. De afgelopen weken heb ik deze persoonlijke afweging alsnog gemaakt."

Wijn zegt dat hij heeft geworsteld met de voorkeurstemmen die hij bij de landelijke verkiezingen kreeg. "Wat voor mij de doorslag geeft is dat deze stemmen in goede handen zijn bij de CDA-bewindslieden en Kamerleden. Bovendien ligt er nu een regeerakkoord, dat in lijn is met de visie waarvoor ik mij de afgelopen jaren sterk heb gemaakt: goed voor economische groei en werkgelegenheid."

Balkenende

Premier Balkenende, tevens partijgenoot, betreurt het vertrek van Wijn: "Ik vind het vertrek van Joop Wijn bijzonder jammer, maar respecteer zijn besluit. Ik wil hem bedanken voor zijn enorme inzet de laatste jaren voor het CDA en zeker ook de laatste weken tijdens het formatieproces."

Opvolger

De protestantse partijleider moet nu verder zoeken naar een opvolger als fractievoorzitter. Gezien de verschillende stromingen waaruit het CDA voortkomt, ligt het volgens ingewijden voor de hand dat er een fractievoorzitter van katholieke huize komt.

Om die reden zou oud-minister en huidig Kamerlid Piet Hein Donner minder kans maken. Huidig vicefractievoorzitter Maxime Verhagen, ook katholiek, wil graag het kabinet in.