AMSTERDAM - De kandidatenlijst van de Partij voor de Jongeren is terecht ongeldig verklaard. Dat heeft de Raad van State maandag bepaald.

De gemeenten Venlo en Maastricht besloten de jongerenpartij vorige maand uit te sluiten van de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 7 maart omdat de partij vervalste ondersteuningsverklaringen zou hebben ingeleverd. De partij ging tegen die beslissing in beroep, maar de Raad van State verklaarde het beroep maandag ongegrond.

PvdJ-lijsttrekker Ronald van der Beek stelde in zijn beroep dat hij niet op tijd op de hoogte was gesteld van de niet-geldige ondersteuningsverklaringen. Daardoor zou hij niet voldoende tijd hebben gehad om alsnog de benodigde dertig ondersteuningsverklaringen te verzamelen.

De Raad van State stelt dat de gemeenten wel direct aan de lijsttrekker hebben gemeld dat de ondersteuningsverklaringen niet geldig waren. Daarbij was er sprake van 'ernstige onregelmatigheden'. De raad stelt dan ook dat Van der Beek terecht niet de mogelijkheid heeft gekregen alsnog voldoende geldige ondersteuningsverklaringen in te dienen.