DEN HAAG - Jongeren gaan tijdens hun schooltijd drie maanden lang een maatschappelijk stage volgen. Doel van de stage is dat zij kennis maken met de samenleving. Dat staat in het conceptregeerakkoord dat maandag via BNR Nieuwsradio is uitgelekt.

In het akkoord spreken CDA, PvdA en ChristenUnie zich alleen uit over de wens van een maatschappelijke stage. Voor de precieze vormgeving en uitvoering van de praktijkervaring willen zij overleggen met scholen en maatschappelijke instanties.

Maatschappelijke stages zijn op dit moment al erg populair onder leerlingen. Middelbare scholen zijn nu niet verplicht om die aan te bieden. Toch stelt al ongeveer 80 procent van de scholen de stage verplicht, aldus het adviesbureau voor vrijwilligerswerk Civiq.

Het gevolg is dat vrijwilligersorganisaties de stroom nauwelijks aankunnen. Vorig jaar wierpen naar schatting 50.000 tot 70.000 scholieren een blik buiten de schooldeur. Maar veel organisaties voor vrijwilligerswerk, waar de scholieren veelal aankloppen, zijn helemaal niet toegerust op de begeleiding van de stagiairs.

Het plan voor een maatschappelijke stage van drie maanden komt uit de koker van het CDA.