DEN HAAG - Automobilisten die vaker met een slok op achter het stuur worden betrapt, kunnen in de toekomst hun auto niet meer zelf starten als ze hebben gedronken. Eind dit jaar begint namelijk een proef met een zogenoemd alcoholslot, een persoonlijk blaasapparaat dat de auto blokkeert bij een te hoog alcoholpromillage.

Dat heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat vrijdag bekendgemaakt. Volgens een woordvoerster moet hiervoor een 'experimenteerartikel' in de Wegenverkeerswet worden opgenomen. Daarbij wordt ook geput uit ervaringen uit de Verenigde Staten, Canada, Australië en Zweden, waar al positieve resultaten zijn behaald met soortgelijke proefprojecten.

Het is nog niet duidelijk hoevaak automobilisten in de fout moeten gaan om een alcoholslot in hun auto te krijgen. Er bestaan momenteel al verplichte cursussen voor zware alcoholovertreders en 'veelplegers'. Ook wordt medio dit jaar een wetsvoorstel ingediend waarmee het wettelijk toegestane promilage van 0,5 naar 0,2 promille gaat.

Het Rij- en drinkgewoonteonderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer constateert een dalende trend bij het rijden onder invloed. In 2001 was het percentage dronken bestuurders in de weekeindenachten 4,2 procent. Dat is 0,4 procent lager dan het jaar ervoor. Volgens het verkeersministerie is dit het resultaat van de alcoholcampagnes en de intensieve handhaving.

Mannen zitten twee keer zo vaak beschonken achter het stuur als vrouwen. De meeste aangeschoten bestuurders rijden door de provincies Flevoland en Noord- en Zuid-Holland. In het noorden des lands gedragen de bestuurders zich het best.