AMSTERDAM - Vermeend topcrimineel Willem Holleeder heeft gevoelig video- en audiomateriaal aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries verstrekt. Dat is af te leiden uit het dossier, bevestigt de advocaat van Holleeder, Bram Moszkowicz, maandag na een publicatie hierover op de website van weekblad Vrij Nederland.

"Ik trek die conclusie op basis van de informatie uit het dossier'', verduidelijkt de advocaat. "Ik weet het niet zeker.''

Holleeder wordt momenteel verdacht van het afpersen van een aantal vastgoedhandelaren. In het onderzoek dat hiernaar loopt heeft een getuige gezegd dat Holleeder het materiaal aan de misdaadverslaggever heeft gegeven. Ook Holleeder zelf heeft dit verklaard, aldus Moszkowicz.

Peter R. de Vries wijdde in mei vorig jaar een uitzending van zijn programma aan Endstra, waarin het materiaal was te zien. Moszkowicz ontkent het materiaal voor Endstra in bewaring te hebben gehad. De nabestaanden van Endstra betwisten dit.

Tuchtklacht

Al eerder werd bekend dat de 'erven Endstra' een tuchtklacht tegen Moszkowicz in voorbereiding hebben. De advocaat van de nabestaanden, Hans Koets, heeft tegen Vrij Nederland gezegd dat hij over getuigen beschikt die kunnen bevestigen dat Moszkowicz het materiaal onder zich heeft gehad. De strafpleiter heeft zich in hun ogen schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling.

Holleeder wordt verdacht van onder meer het afpersen van Willem Endstra, die in mei 2004 voor zijn kantoor in Amsterdam werd doodgeschoten. Moszkowicz is geruime tijd de advocaat van Endstra geweest.

De familie Endstra vindt het niet kunnen dat hij nu als raadsman van Holleeder optreedt. De beelden behelzen onder meer een door bewakingscamera's in Endstra's kantoor geregistreerde inkijkoperatie van de politie.

Witwaspraktijken

Endstra werd destijds verdacht van witwaspraktijken. Endstra heeft zelf gezegd dat hij het materiaal in 2000 aan Moszkowicz in bewaring heeft gegeven.

Moszkowicz hierover tegen Vrij Nederland: "Ik heb wel foto's van de beelden gekregen. Die heb ik in 2001 ingebracht in een gesprek met Joost Tonino, de officier van justitie die onderzoek deed naar Endstra. Willem Holleeder beschikte wel over die banden. Hij heeft ze rechtsreeks aan Peter R. de Vries gegeven. Ik zeg het u nu maar zo, want ik heb geen zin om hier nog verder in te worden getrokken.''