BRUSSEL - België is verslagen over de moord op de achtienjarige Bart Bonroy, zaterdagochtend in het uitgaanscentrum van Oostende. Hij werd vermoedelijk neergestoken omdat hij zijn aanvaller weigerde een sigaret te geven. Ook een tweede jongen werd gestoken, hij raakte lichtgewond.

Maandag namen scholen in Oostende voor het begin van de lessen een minuut stilte in acht. Woensdag is er een herdenkingsdienst op de school van Bart Bonroy.

Verder is er waarschijnlijk donderdagavond een fakkeltocht naar de plaats van de misdaad en zondag nog een stille mars tegen zinloos geweld. De begrafenis is zaterdag.

De vermoedelijke dader, een eveneens achtienjarige jongen uit Oostende, wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter in Brugge.

Mp3-speler

De moord op Bart Bonroy herinnert België aan een vergelijkbaar geval van zinloos geweld. Vorig jaar april werd de achttienjarige Joe Van Holsbeeck in het Centraal Station in Brussel neergestoken, omdat hij weigerde zijn mp3-speler af te geven. De vermoedelijke dader, de Poolse jongen Adam G., zal worden berecht als volwassene, besliste de Brusselse jeugdrechter vrijdag.

Stille mars

De moeder van Joe, Françoise Van Holsbeeck, riep maandag in een aantal Belgische kranten op tot een stille mars. "Ik hoop dat de vrienden van Bart, net als Joe's vrienden destijds, binnenkort de kracht vinden een stille mars te organiseren om hun onbegrip en verontwaardiging te tonen. Ik zal de eerste zijn om er in mee te lopen", aldus Françoise Van Holsbeeck.