DEN HAAG - In het nieuwe kabinet moet een bewindspersoon het beleid voor de emancipatie van de vrouw blijven coördineren. Dat heeft huidig coördinerend minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken maandag gezegd.

De Geus reageert hiermee op de eindrapportage van de Visitatiecommissie Emancipatie (VSE) onder leiding van oud-CDA-senator Tineke Lodders-Elfferich. Volgens haar schenkt de overheid geen structurele aandacht aan de gelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Regels

Lodders vindt dat de belangen van vrouwen automatisch moeten worden meegewogen in nieuwe wetten en regels. Zonder coördinatie van een minister en een ambtelijke afdeling verdwijnt emancipatie naar de achtergrond, stelt zij.

Vier jaar geleden sprak De Geus het streven uit dat een coördinerend minister overbodig zou moeten worden. Volgens de CDA'er blijkt echter dat binnen het kabinet de coördinerende rol op het gebied van emancipatie overeind moet blijven.

Kinderopvang

De Geus stelt wel dat er de laatste vier jaar grote vorderingen zijn gemaakt op het gebied van emancipatie. Zo werkt inmiddels bijna 56 procent van alle vrouwen, zijn er 35 steunpunten tegen huiselijk geweld opgericht en heeft het kabinet fors geïnvesteerd in kinderopvang.