HOLTON - In Groot-Brittannië hebben de autoriteiten de afgelopen dagen ongeveer 160.000 kalkoenen geruimd op en rond pluimveebedrijven waar afgelopen weekeinde vogelgriep is geconstateerd. Deskundigen hebben tot nu toe niet kunnen achterhalen van waar het virus afkomstig is.

Kalkoenen op een boerderij bij Holton in Oost-Engeland bleken zaterdag besmet met de voor mensen gevaarlijke variant H5N1 van vogelgriep. Volgens de autoriteiten is het gevaar voor mensen miniem.

Het door de vogelgriep getroffen bedrijf in Holton is eigendom van de grootste kalkoenenondernemer in Europa. Het in Engeland aangetroffen H5N1-virus is van dezelfde stam als die in Azië, waar mensen zijn overleden aan het virus. Het virus in Hongarije is ook van deze stam.

Trekvogels

Het is niet bekend hoe de kalkoenen op het pluimveebedrijf besmet zijn geraakt. Het vermoeden bestaat dat de kalkoenen door trekvogels zijn besmet. Het baart vele Britten zorgen dat het nieuwe geval van vogelgriep niet bij dieren in de vrije natuur is ontdekt, maar bij een groot pluimveebedrijf.