ROTTERDAM - Koningin Elizabeth II (80) en haar man prins Philip (85), de hertog van Edinburgh, zijn maandag aangekomen op Rotterdam Airport, voor een bezoek van een dag aan ons land.

Bekijk video


Britse vorstin komt maar zelden in Nederland

Koningin Beatrix haalde haar collega, die dinsdag precies 55 jaar koningin is, en de hertog af. Elizabeth en Philip kwamen aan met een klein vliegtuig, met daarop het wapen van de 'Queen'. De vorstinnen zoenden elkaar ter begroeting.

Vredespaleis

Een handjevol passanten en buurtbewoners trotseerden de regen om bij het Vredespaleis in Den Haag een glimp op te vangen van de koningin. De Britse vorstin arriveerde kort na half drie en wuifde het publiek vanuit haar auto vriendelijk toe.

De vitale Britse vorstin komt maar zelden in Nederland. In maart 1958 bracht ze Nederland een staatsbezoek, in mei 1962 vierde ze het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard mee en in juli 1988 was ze hier voor de William & Mary-herdenking.

Engels Hervormde Kerk

Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland stapte nu echter op Nederlandse bodem ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Engels Hervormde Kerk aan het Begijnhof in Amsterdam.

Behalve de kerk worden het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en het Amsterdams Historisch Museum aangedaan. Philip gaat niet mee naar het Gerechtshof. Hij zal een medaille uitdelen bij de Nederlandse afdeling van The International Awards for Young People.

Dan ontmoet hij ook judoka Mark Huizinga, die daarbij betrokken is.