AMSTERDAM - De politierechter in Amsterdam heeft vrijdag de Albert Heijn-medewerker die een overvaller heeft geslagen, een geldboete opgelegd van 600 euro, waarvan 300 euro voorwaardelijk. Volgens de rechter is de 30-jarige S.L. degene geweest die de overvaller op zijn neus heeft geslagen.

Ten onrechte, vindt de rechter, want de dief was al aangehouden en de situatie was onder controle. De extra klap op de neus was daarom onnodig en buiten proportie, meent politierechter B. van Dijk. "Veel kan, maar niet alles." L. werd twee keer eerder veroordeeld voor geweldpleging, zo bleek tijdens de zitting. Hiermee hield de rechter in zijn vonnis rekening.

De politierechter sprak de tweede verdachte, de 30-jarige L.P., eveneens uit Amsterdam, vrij. Volgens de politierechter was er in zijn geval geen sprake van strafbare geweldpleging. "Een armklem, een stomp, een schop, een aanhouding gaat altijd met enig geweld gepaard", aldus de rechter. P. heeft geen strafblad.

Officier van justitie J. Develing had tegen L. een voorwaardelijke celstraf van zes weken en een werkstraf van 60 uur geëist. Tegen P. luidde de eis 400 euro boete.

Halve marathon

De advocaat van het tweetal, M. Goris, is het niet eens met de veroordeling van L. en wil het Hof vragen er nog eens naar te kijken. Zij verlangde vrijspraak van de rechter. "Het gaat maar om één enkele klap", aldus Goris. "In zo'n situatie is dat volstrekt begrijpelijk. Ze hebben een halve marathon door Amsterdam gelopen om de dief te pakken, de dief trok twee keer zijn mes en hij weigerde drie keer het gestolen geld af te staan."

Achtervolging

Eind augustus werd het Albert Heijn-filiaal aan de Eerste van Swindenstraat in Amsterdam-Oost overvallen door een man die de caissière onder bedreiging van een mes geld afhandig maakte. Daarop zetten de twee personeelsleden de achtervolging in en overmeesterden de verdachte.

De vervolging van het AH-tweetal deed veel stof opwaaien. Verschillende mensen, onder wie prins Bernhard en diverse politici, spraken hierover hun verontwaardiging uit. De overvaller kreeg zelf zes maanden cel.

Justitie vindt het goed dat er een veroordeling is uitgesproken, ondanks de ontstane commotie. "Er was sprake van een strafbaar feit", aldus persofficier D. Kruimel. Ze begrijpt dat de hoogte van de straf lager uitvalt dan de eis van Justitie. "De rechter hecht kennelijk meer aan emoties."