AMSTERDAM - Het conceptregeerakkoord wordt maandag voorgelegd aan de fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie. De tekst is het afgelopen weekeinde uitgewerkt en als de leiders van de drie partijen instemmen met het akkoord wordt het nog dezelfde dag openbaar gemaakt.

De onderhandelaars zijn het onder meer eens over een plan voor gedeeltelijke fiscalisering van de AOW. Wie voor zijn 65e stopt met werken, gaat vanaf die leeftijd meebetalen aan de oudedagsvoorziening. De regeling geldt alleen voor mensen met een aanvullend pensioen van meer dan vijftienduizend euro per jaar. Het plan moet een oplossing bieden voor de vergrijzingsproblematiek.

Zondag werd bekend dat het nieuwe kabinet 700 miljoen euro extra steekt in de re-integratie van arbeidsongeschikten, onder meer door zogenoemde brugbanen voor herkeurde wao'ers te creëren. Dat meldde De Telegraaf.

Alleen WAO'ers jonger dan 45 krijgen een herkeuring, een verlaging van vijf jaar. De brugbanen moeten de ongeveer 200 duizend 'oude' WAO'ers die al zijn herkeurd sneller aan het werk helpen. De WAO is vorig jaar omgedoopt tot WIA.

SP

Nadat de eerste besprekingen na de verkiezingen tussen CDA, PvdA en verkiezingswinnaar SP stuk liepen, werden de socialisten ingeruild voor de ChristenUnie. De drie partijen zijn nu een kleine maand bezig met het voeren van gesprekken. Zondag bleek uit een peiling van Maurice de Hond dat de coalitie CDA, PvdA en ChristenUnie een kleine Kamermeerderheid heeft van 76 zetels.

CDA-leider Jan Peter Balkenende, PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos en ChristenUnie-voorman André Rouvoet willen voor de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart klaar zijn met de formatie.