AMSTERDAM - De watersnood in de Indonesische hoofdstad Jakarta is in het weekeinde verergerd. Het dodental steeg tot zeker 25 en 340.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten.


Foto: Remko Weingarten l Gymzaal Nederlandse internationale school doet dienst als opvang voor vluchtelingen

Bekijk video

De overheid heeft medische teams met rubberboten de zwaarst getroffen wijken in gestuurd omdat gevreesd wordt voor het uitbreken van besmettelijke ziekten door gebrek aan schoon drinkwater.

Jakarta wordt in het regenseizoen geregeld getroffen door overstromingen, maar deze zijn de ergste sinds mensenheugenis. In sommige wijken, zowel arme als rijke, staat het water vier meter hoog en hebben de autoriteiten water en elektriciteit moeten afsluiten.

Op sommige plaatsen leek het water zondag iets te zakken, maar op andere plaatsen deden zich nieuwe overstromingen voor tengevolge van zware regen in het zuidelijke heuvelland. Maandag stond nog ongeveer 75 procent van de stad onder water. De meteorologische dienst voorspelt dat het nog twee weken zal blijven regenen.

Milieuregels

Milieuminister Racmat Witoelar schreef de watersnood toe aan overtreding van de milieuregels bij de uitgifte van bouwvergunningen. Volgens gouverneur Sutiyoso van Jakarta, die onder zware kritiek kwam toen zich vijf jaar geleden overstromingen voordeden, is ontbossing in de omgeving van de hoofdstad, waardoor afwateringsgebieden verloren zijn gegaan, de oorzaak.