AMSTERDAM - Voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wil meer geld voor zijn onderzoeksorganisatie. "We dreigen klem te lopen als er niet meer budget komt." Hij zei dat zondag tijdens een debat in Amsterdam, meldden maandag de Volkskrant en De Telegraaf.

Van Vollenhoven noemde het "twijfelachtig" dat zijn raad zich niet over voorvallen op het gebied van de openbare orde, terrorisme en de zeescheepvaart mag buigen.

Budget

De onderzoeksraad heeft nu een budget van 9 miljoen euro. Er werken vijftig mensen. "Daar moet een nieuw kabinet echt iets aan veranderen. Zeker als je bedenkt dat er duizenden mensen werken bij de diverse inspectiediensten van de rijksoverheid", aldus Van Vollenhoven.

Schipholbrand

Het onderzoek van de Onderzoeksraad naar de Schipholbrand sloeg in als een bom en resulteerde onder meer in het aftreden van de ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Sybilla Dekker (VROM) en burgemeester Fons Hertog van Haarlemmermeer. Bij die brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost kwamen eind oktober 2005 elf mensen om het leven.

De raad doet momenteel onder meer onderzoek naar kindermishandeling. Van Vollenhoven werd vorige maand herbenoemd voor vier jaar. Hij is sinds de oprichting van de raad op 1 februari 2005 voorzitter.