WASHINGTON - De strijdkrachten en de oorlogen in Irak en Afghanistan staan wederom in de schijnwerpers nu de Amerikaanse president Bush naar een door de Democraten gedomineerd Congres moet voor geld. Maandag zal het staatshoofd zijn begrotingsvoorstellen indienen en de cijfers liegen er niet om.

Het Witte Huis zou graag van het Congres in eerste aanleg een totaalbedrag van 245 miljard dollar krijgen om de veldtochten in Irak en Afghanistan te bekostigen.

Van dat bedrag is 100 miljard bestemd voor het fiscale jaar 2006-2007. Eerder al kreeg de regering voor datzelfde jaar 70 miljard toegestopt. Het wordt daarmee met 170 miljard het duurste oorlogsjaar tot nog toe voor de VS sinds de inval in Irak vier jaar geleden. De eerste ramingen van de regering voor het fiscale jaar 2007-2008, dat begint op 1 oktober, staan op 145 miljard dollar.

Financiering

De afgelopen jaren had Bush weinig moeite geld te krijgen voor de oorlogen. De financiering ging buiten de officiële begrotingsbehandeling om. Geld werd op ad hoc basis door het door de Republikeinen beheerste Congres toegekend. Na de tussentijdse verkiezingen van november 2006 zijn de machtsverhoudingen in het Congres echter veranderd en kan Bush alleen het geld krijgen via de begrotingsweg.

Corruptie

De Democratische voorman in de Senaat, Harry Reid, heeft al te kennen gegeven dat er met extra waakzaamheid naar de cijfers gekeken gaat worden. Recente onthullingen over enorme spilzucht, corruptie en incompetentie bij de besteding van hulpgelden in Irak hebben de zaak op scherp gezet.

"Amerika heeft al 400 miljard dollar besteed aan deze oorlog en te veel daarvan is uitgegeven aan geld en tijdverspilling zoals olympische zwembaden en niet-gebruikte trainingscentra in de woestijn", aldus de senator.