BAGDAD - De Iraakse hoofdstad Bagdad heeft een zeer bloedig weekeinde achter de rug. Zaterdag werden zeker 135 mensen gedood doordat een truck met 1000 kilo explosieven ontplofte op een drukke markt.

Het was de op een na bloedigste aanslag in Irak sinds de invasie begon in 2003 en een droevig einde van een bloedige week waarin in heel Irak duizend doden vielen.

Neergeschoten

Het Amerikaanse leger gaf zondag voor het eerst toe dat de vier helikopters die de afgelopen twee weken in Irak waren neergestort allemaal zijn neergeschoten door Iraakse opstandelingen.

Hierbij kwamen twintig Amerikaanse militairen om. Een legerwoordvoerder zei dat de militaire tactieken en procedures tijdens missies van helikopters om worden aangepast. In totaal hebben de Verenigde Staten al meer dan vijftig legerhelikopters in Irak verloren.

Sadr City

De aanslag met de vrachtwagen op de markt Sadiriya in een sjiitische wijk was de zwaarste aanslag in het land dit jaar. Een aanslag op 22 januari kostte 88 mensenlevens. De zwaarste aanslag sinds de Amerikaanse invasie in 2003 was vorig jaar november toen in Sadr City ruim tweehonderd doden vielen.

De aanslag zaterdag was vlak voordat de duisternis inviel. Op dat moment waren veel mensen op de been om voor het ingaan van de avondklok nog snel boodschappen te doen. Iraakse markten zijn steeds vaker doelwit van opstandelingen om zoveel mogelijk mensen te doden.

De ontploffing was zo zwaar dat huizen en gebouwen instortten.

Chaotisch

Hulpverleners reden na de explosie talloze lichamen weg op vrachtwagens. Ziekenhuizen in de omgeving konden het aantal slachtoffers niet meer aan. Enkele uren na de aanslag lagen nog steeds slachtoffers onder de puinhopen. De reddingsactie verliep chaotisch, omdat woedende omstanders stenen gooiden naar agenten.

Ze hielden ook ambulances tegen, omdat het gerucht ging dat in een ambulance nog een bom zou zitten.

Puinhopen

Tijd om zondag bij te komen van de schrik was er niet. Terwijl nabestaanden in het puinhopen in de nauwe straatjes op zoek waren naar de stoffelijke resten van hun geliefden, vonden op diverse plaatsen in de stad bomaanslagen plaats. Hierbij kwamen zeker 35 mensen om. Een mortieraanval op een soennitische wijk kostte alleen al vijftien mensen het leven.

Vlak voor de bloedige aanslag had de belangrijkste sjiitische geestelijke, grootayatollah Ali al-Sistani, zaterdag opgeroepen tot nationale eenheid. "Iedereen weet de noodzaak om eensgezind te zijn en de sektarische spanning af te wijzen", aldus Sistani.

Syrië

De Iraakse premier Nuri al-Maliki zei dat aanhangers van Saddam Hussein verantwoordelijk zijn voor de aanslag. Een woordvoerder van de Iraakse regering zei dat de helft van de aanslagplegers uit Syrië komen.

Kirkuk

Ook elders in Irak waren aanslagen. In het etnisch gemengde Kirkuk in het noorden van Irak gingen zaterag binnen twee uur tijd zeven bommen af, waardoor zestien mensen zouden zijn omgekomen.

Twee ervan waren gericht tegen vestigingen van Koerdische politieke partijen. Gewapende mannen doodden verder zes politiemannen nabij het voornamelijk soennitische Samarra.

De Britse regering werd zondag in verlegenheid gebracht, doordat bekend werd dat het leger de afgelopen jaren vijftien 17-jarige militairen naar Irak had gestuurd. Dit ondanks een VN-verdrag dat de inzet van kinderen in een gewapend conflict verbiedt.