UITGEEST - De 25 leden van de extreemrechtse groepering Blood and Honour Nederland, die zaterdag werden aangehouden bij een vechtpartij in Uitgeest, zitten nog vast. De politie is op zoek naar getuigen van de vechtpartij. Dat heeft een woordvoerder van de politie zondag gezegd.

De vechtersbazen traden in Uitgeest op als 'ordeploeg' bij een bijeenkomst van de Nationalistische Volksbeweging (NVB). Ze vielen met ploertendoders, knuppels en boksbeugels zo'n honderd demonstranten aan van de Anti-Fascistische Aktie (AFA). Een aantal betogers liep lichte verwondingen op.

De AIVD besloot onlangs extreemrechtse groeperingen scherper in de gaten te houden. "We zien een verhoogde activiteit bij extreemrechts", verklaarde een woordvoerder van de inlichtingendienst zondag.

De NVB had onder valse voorwendselen zaalruimte gehuurd in het verenigingsgebouw De Opmaat van de plaatselijke harmonie, zei burgemeester Annelies Koningsveld van Uitgeest zondag. Koningsveld werd afgelopen vrijdag geïnformeerd door de politie dat er ergens tussen Alkmaar en Haarlem en mogelijk in Uitgeest een bijeenkomst zou plaatsvinden van de NVB.

Noodbevel

De groep zou verzamelen op het station in Uitgeest. Ook moest rekening worden gehouden met de komst van de AFA-betogers, die overigens geen vergunning voor de demonstratie hadden aangevraagd. "Ik heb hierop gereageerd door een noodbevel uit te vaardigen om het de politie mogelijk te maken op te treden en escalatie te voorkomen", aldus Koningsveld.

De politie hield het station in de gaten, de Mobiele Eenheid werd achter de hand gehouden. Vervolgens werd duidelijk dat de NVB-bijeenkomst in De Opmaat zou worden gehouden en liep de zaak uit de hand. De politie arresteerde alle 25 leden van Blood and Honour Nederland wegens openlijke geweldpleging.

Koningsveld wees er zondag op dat zij de vergadering niet had kunnen verbieden omdat de NVB "geen verboden vereniging is."

De burgemeester heeft de gang van zaken zondagmiddag besproken met de fractievoorzitters en het bestuur van de harmonie omdat de "schermutselingen in het doorgaans op zaterdagmiddag rustige Uitgeest grote onrust hebben veroorzaakt".