AMSTERDAM - Minister voor Integratie Rita Verdonk (VVD) ziet de toekomst van Nederland op het gebied van immigratie 'somber' tegemoet. De demissionaire bewindsvrouw is niet te spreken over het generaal pardon voor asielzoekers.

CDA, PvdA en ChristenUnie bereikten hierover afgelopen week een akkoord tijdens de formatiebesprekingen. "Dat is echt heel erg slecht voor ons land", zegt Verdonk zondag in een interview met De Telegraaf.

De minister, die in december de portefeuille Vreemdelingenzaken moest afstaan omdat zij weigerde de uitzetting van vreemdelingen die voor 2001 asiel hebben aangevraagd stop te zetten, noemt het 'behoorlijk wrang' dat het CDA een andere koers inslaat na drieënhalf jaar streng vreemdelingenbeleid. "Ik zie gebeuren dat er weer veel meer mensen naar Nederland komen om asiel aan te vragen, en dat mensen niet meer bereid zijn om terug te keren."

Wilders

Verdonk vindt dat de PVV van Geert Wilders af en toe over de rand gaat. "Neem die uitspraak over de tsunami van moslims. Nou, nou, nou. Als je ziet hoeveel menselijk leed die tsunami heeft veroorzaakt. En om dan alle moslims op zo'n manier te benoemen. Dat kan toch niet." Ze noemt het beleid dat ze zelf heeft gevoerd 'fatsoenlijk'.

Verdonk geeft aan dat een burgemeesterschap of het leiderschap van de VVD voor haar niet aan orde is. "Wat ik eerst ga doen is het Kamerlidmaatschap. Eens kijken hoe lang het nieuwe kabinet blijft zitten. En dan? De toekomst zal het leren."