STOCKHOLM - Zweden heeft zaterdag twee kernreactoren per direct stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen.

De reactoren in de centrale Forsmark gingen dicht, nadat in één ervan problemen waren geconstateerd in een rubberen afdekring, aldus de eigenaar Vattenfall.

Breuk

Het bedrijf ontdekte dat in de Forsmark 1 de elasticiteit van de rubberen afdichting achteruit was gegaan. Deze afdichting moet ervoor zorgen dat de druk gelijk blijft als binnen het omhulsel van de reactor een breuk ontstaat in een leiding. Uit voorzorg is ook de Forsmark 2 stilgelegd.

Eerder deze week werden in de centrale Ringhals ook al twee reactoren stilgelegd, omdat er onder meer problemen waren met het koelsysteem. Daardoor liggen vier van de tien kernreactoren die Zweden heeft nu stil.

Rapport

De tien reactoren verzorgen samen bijna de helft van de stroomvoorziening van het land. Het is niet duidelijk wanneer de stilgelegde reactoren weer in bedrijf worden genomen.

Eerder dit jaar verscheen een vernietigend rapport over het slecht naleven van veiligheidsmaatregelen door het personeel van Forsmark. Zo zouden medewerkers soms onder invloed op het werk verschijnen.

Vorig jaar werd in Forsmark ook al herhaaldelijk een reactor stilgelegd wegens problemen. Ook de kerncentrale Ringhals werd stilgelegd na een brand op het terrein.