HILVERSUM - Scholen mogen eisen stellen aan de kleding die leerlingen dragen. Dat geldt ook voor petten en hoofddoekjes, vindt minister Van der Hoeven van Onderwijs. Zij reageerde vrijdag in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland op de school in Amsterdam die een 12-jarige leerlinge deze week uit de klas zette omdat zij weigerde haar hoofddoekje af te doen.

"Als een school dat afspreekt in de reglementen, dan houd je je daaraan", vindt Van der Hoeven. Leerlingen en hun ouders die het daarmee niet eens zijn, moeten maar op zoek naar een andere school. De bewindsvrouw zei verder dat wat het CDA betreft niet valt te tornen aan de vrijheid van onderwijs, zoals onder andere PvdA en VVD willen. Die partijen vinden dat er een eind moet komen aan de praktijk dat bijzondere scholen (allochtone) leerlingen weigeren met als argument hun identiteit.

Ook in een vraaggesprek met dagblad Trouw benadrukt de minister vrijdag dat ouders en kinderen de grondslag van een school moeten onderschrijven. "Dat betekent dat je aan alles meedoet op die school, ook aan de religieuze vorming. Daar mag je je niet aan onttrekken. Dat wordt lastig als je gedwongen wordt leerlingen op te nemen."

Op vrijwillige basis kunnen scholen en gemeentebesturen wel afspraken maken over het opnemen van zogeheten achterstandsleerlingen, vindt Van der Hoeven. "Maar alleen op vrijwillige basis. Op het moment dat je gaat morrelen aan de vrijheid van onderwijs, wrik je aan het waardevolle stelsel dat je als ouder kunt kiezen voor de school die je zelf wilt. Je gaat verplichten dat bepaalde leerlingen naar een andere school moeten, want de ene school is nog te wit en de andere is te zwart. Dat moet je niet willen."