AMSTERDAM - Ina Brouwer, in 1994 samen met Mohammed Rabbae lijsttrekker van GroenLinks bij de Tweede Kamerverkiezingen, is lid van de PvdA geworden. Zij blijft voorlopig ook lid van GroenLinks. Het congres van GroenLinks koos Henk Nijhof zaterdag als partijvoorzitter.

Brouwer wijst het besluit van partijleider Femke Halsema van GroenLinks af om niet met PvdA en CDA over een regeringscoalitie te gaan onderhandelen.

Onbegrijpelijk

In een brief aan Halsema en PvdA-leider Wouter Bos heeft ze een week geleden haar besluit toegelicht. Brouwer vindt het "onbegrijpelijk" dat Halsema niet de kans heeft benut om onderwerpen die GroenLinks na aan het hart liggen, zoals milieu en asielzoekers, in de onderhandelingen in te brengen. Brouwer vreest nu dat de partij "een te gemakkelijke oppositie" tegen het vierde kabinet-Balkenende gaat voeren.

GroenLinks wil niet inhoudelijk op de stap van Brouwer reageren. Een woordvoerder zei alleen dat in de partij een dubbel lidmaatschap is toegestaan.

Fractievoorzitter

Brouwer (56) kwam in 1981 in de Tweede Kamer voor de Communistische Partij van Nederland (CPN). Een jaar later werd zij fractievoorzitter. Toen de CPN in 1989 opging in GroenLinks, werd zij Kamerlid voor die partij. Na de verkiezingsnederlaag van GroenLinks in 1994 ging Brouwer uit de Kamer. Daarna was zij onder meer directeur emancipatiebeleid bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Nijhof

Het congres van GroenLinks heeft zaterdag Henk Nijhof gekozen als partijvoorzitter. Nijhof was sinds mei vorig jaar interim-voorzitter.

Tof Thissen is zaterdag gekozen als lijstaanvoerder voor de Eerste Kamer. Thissen is al lid van de senaat en is bekend als voorzitter van Divosa, de organisatie van de leidinggevenden bij sociale diensten.

Niet onmisbaar

PvdA en CDA waren alleen een coalitie aangegaan met GroenLinks als deze partij onmisbaar zou zijn om te komen tot een meerderheid. Bovendien zou GroenLinks te weinig van haar programma kunnen uitvoeren door zich bij deze partijen aan te sluiten. Dat zei de leider van GroenLinks, Femke Halsema, zaterdag in Utrecht tegen het congres van haar partij.

GroenLinks heeft volgens haar alleen iets te zoeken in een coalitie als daar het "groene programma" tot uitvoering komt. Dat betekent volgens Halsema onder meer dat het belastingstelsel voor 14 miljard "vergroend" wordt. Behalve voor ecotaxen staat GroenLinks ook voor meer geld voor openbaar vervoer en afschaffen van de bio-industrie.

Deze ideeën leiden niet tot gejuich bij het CDA en zelfs niet bij de PvdA. Zij gaan alleen met GroenLinks in zee als die partij "onmisbaar" is, als er geen alternatief is, aldus Halsema. In een "symbolisch gesprek", zoals SP-leider Jan Marijnissen dat had met PvdA en CDA had Halsema, geen trek.