LONDEN - Een van de langste belegeringen door de politie in de Britse criminele geschiedenis is vrijdag eindelijk voorbij. De belegeraars van een flat waar een man zich vijftien dagen bewapend verschanste, menen dat de man dood is.

De politie is de door brand verwoeste flat nog niet ingegaan. Dat gebeurt volgens de BBC waarschijnlijk rond zonsopgang op vrijdag.

De 32-jarige Eli Hall verschanste zich op 26 december met een gijzelaar in de woning in de wijk Hackney toen de politie er een auto voor onderzoek wilde wegslepen. De gijzelaar wist na elf dagen te ontsnappen.

Koude

Hall bleef in de woning en hield zich in de uitzonderlijk koude dagen voornamelijk warm door meubels op te stoken. De politie stopte een week geleden met de verstrekking van eten en drinken. Water, gas en elektriciteit waren al afgesloten. Er brak donderdag brand uit, maar Hackney bleef in de flat en schoot nog drie keer op de politie, die vervolgens met een gas vergeefs de man tot overgave poogde te dwingen.

Zo'n veertig mensen konden gedurende de belegering hun woningen rond de flat niet verlaten en tal van anderen konden sinds 26 december niet meer naar huis. Dagelijks waren vijftig agenten en scherpschutters met Hackney in de weer.