AMSTERDAM - De in opspraak geraakte oud-fractievoorzitter van de VVD in de Provinciale Staten van Utrecht, Sjoerd Swane, heeft geprobeerd de harde schijf van zijn computer kwijt te maken. Duikers die in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) in de rivier de Vecht zochten, vonden vorige week het digitale geheugen terug.

Dat meldde een woordvoerder van het OM zaterdag naar aanleiding van een bericht hierover in Het Financieele Dagblad.

De fiscale opsporingsdienst FIOD/ECD nam onlangs computers van Swane in beslag. Van één pc bleek de harde schijf met daarop vermoedelijk dossiers verwijderd te zijn. Swane gaf uiteindelijk toe dat het onderdeel in zijn woonplaats Maarssen in de Vecht was gegooid.

Steekpenningen

Swane trok zich twee weken geleden terug als fractievoorzitter, omdat hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en het aannemen van steekpenningen. Ook zijn kandidatuur voor de statenverkiezingen van 7 maart is van de baan.

In 2005 verliet Swane al noodgedwongen de gemeenteraad van Maarssen, nadat uit onderzoek was gebleken dat hij de gemeentewet had overtreden en in een aantal zaken onzorgvuldig en onjuist had opgetreden. Hij wordt ook genoemd in een strafrechtelijk onderzoek naar vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg.