HILVERSUM - CDA-leider Balkenende acht de kans op een kabinet van zijn partij en de PvdA klein. "De afstand is erg groot", aldus Balkenende donderdagavond op een campagnebijeenkomst van het CDA in Hilversum. Hij ventileerde keiharde kritiek op PvdA-leider Bos, die volgens hem kiest voor ouderwetse "paarse oplossingen", die slecht zijn voor het land. "Het is terug naar vroeger met de PvdA."

Balkenende sprak onomwonden zijn voorkeur uit voor samenwerking in een kabinet met de VVD. Met de liberalen kunnen de grote problemen die er zijn het best worden opgelost, vindt Balkenende.

Hij gaf daarmee de duidelijkheid waar VVD-leider Zalm woensdag tijdens het lijsttrekkersdebat om vroeg. Zalm zei toen niet vrolijk te worden van de ogenschijnlijke vrijage van Balkenende met de PvdA. De CDA-leider beklemtoonde dat het geen moment de bedoeling is geweest een opening te creëren naar de PvdA.

Balkenende hekelde met name het financiële beleid van de PvdA, dat hij "drijfzand" noemde. De sociaal-democraten laten volgens hem het begrotingstekort oplopen en slaan aan het potverteren. "Je kunt niet uitgeven als de portemonnee leeg is, om die reden heb ik voorkeur voor de VVD."