AMSTERDAM - Diverse gedetineerden gebruiken studiefinanciering om hun gevangenisloon aan te vullen. Zij schrijven zich in bij erkende opleidingen, bijvoorbeeld via het LOI, en kunnen hier maandelijks maximaal 752,82 euro voor ontvangen.

Het salaris in de gevangenis ligt op een maandbedrag van 52 euro. Dat schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Een 26-jarige ex-gedetineerde bevestigt in de krant dat hij in de gevangenis een beurs voor uitwonenden kreeg. "Het was beter dan een hotel. Onze koelkasten puilden uit", zegt hij in de krant. Hij zou een aantal medegedetineerden ook aan een opleiding met studiefinanciering hebben geholpen.

Speciaal begeleid verlof

De man ontving de beurs op zijn girorekening en zou maandelijks een bedrag naar zijn gevangenisrekening hebben overgeschreven, waarop niet meer dan duizend euro mag staan. Hij zou bovendien speciaal begeleid verlof hebben gekregen om zijn OV-jaarkaart op het postkantoor af te kunnen halen.

De gevangenen zijn via het LOI ingeschreven bij hoge scholen, waardoor zij niet hoeven te voldoen aan de normale prestatie-eisen. Daardoor is de kans klein dat hun beurs tussentijds wordt stopgezet. De gedetineerden zouden er verder op rekenen dat de lening uiteindelijk wordt kwijtgescholden.

Aanpakken

Staatssecretaris van Onderwijs Bruno Bruins (VVD) zegt in de krant het van de gekke te vinden. "Ik ga alle feiten op een rijtje zetten en als dit volgens de regels is, ga ik kijken hoe we dit gaan aanpakken", zegt hij.

Een woordvoerder van de IB-Groep, die over de studiefinanciering gaat, zegt dat wordt uitgekeerd als een aanvraag aan de eisen voldoet. "Wij registeren niet of mensen in een gevangenis wonen", zegt een woordvoerder.