ORLANDO - Zware onweersbuien en tornado's hebben in de nacht van donderdag op vrijdag in de Amerikaanse staat Florida huisgehouden. Het midden en noordoosten van de Sunshine State kregen de volle laag.

Bekijk video

Lokale autoriteiten spraken vrijdag van minstens negentien doden. Tal van mensen raakten gewond, meldden de kranten Orlando Sentinel en The Miami Herald.

De inwoners werden in hun slaap verrast door het zware noodweer. Tientallen woonwagens zijn volledig verwoest door de harde wind.

Fundering

Bedden, stoelen en kleding lagen vrijdagochtend verspreid in wat ooit tuinen waren. Puin hing in de bomen. Sommige stacaravans waren losgerukt van hun fundering terwijl andere het dak missen.

Reddingswerkers doorzoeken de puinhopen op zoek naar mogelijke slachtoffers. Van verscheidene kanten kwamen berichten over mensen die vastzaten in hun verwoeste onderkomens. Tal van huizen raakten zwaar beschadigd. De elektriciteitsvoorziening is op veel plaatsen afgesneden. Zeker 20.000 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten.