HAARLEM - Medewerkers van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), de FIOD-ECD en de regionale brandweer hebben vrijdagavond de ontmanteling van een complete fabriek voor synthetische drugs aan de Nijverheidsweg in Haarlem afgerond.

Dat heeft een woordvoerster van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie meegedeeld.

Het enorme laboratorium werd eerder deze week ontdekt. Justitie en politie arresteerden vier verdachten. Zij zijn vrijdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld en blijven voorlopig vastzitten. Het lab bevond zich op een terrein temidden van normale bedrijven.

Drugsfabriek

De ontmanteling van de drugsfabriek, vermoedelijk de grootste die ooit in Nederland is ontdekt, heeft drie dagen geduurd. Na de ontdekking werd de omgeving afgezet - de productie van chemische drugs is een riskant proces, dat meer dan eens tot explosies heeft geleid. De fabriek werd ontdekt tijdens een onderzoek naar de levering van xtc-grondstoffen door de FIOD-ECD.

Loods

Volgens het OM duiden de aangetroffen apparatuur en chemicaliën erop dat het gehele productieproces in de Haarlemse loods heeft plaatsgevonden. In de loods stonden twee tabletteermachines, een destilleermachine, een waterkoeler, een vacuümmachine en 61 gascilinders.

De onderzoekers troffen verder onder meer 14.000 liter chemicaliën, tien kilo MDMA-poeder (MDMA is de werkzame stof in xtc) en ruim een miljoen xtc-pillen. Het OM vermoedt dat er miljoenen pillen in het lab zijn geproduceerd.

Drie verdachten, 26, 28 en 42 jaar oud, zijn afkomstig uit Haarlem. Een vierde, 54-jarige verdachte heeft geen vast woon- of verblijfplaats. In een woning in Haarlem zijn diverse mobiele telefoons, een vuurwapen en stroomstootwapen in beslag genomen.