JOHANNESBURG - De Amerikaanse acteur Morgan Freeman gaat de hoofdrol spelen in een film over Nelson Mandela. De film is gebasseerd op de autobiografie van de voormalige Zuid-Afrikaanse president, De lange weg naar de vrijheid (Long Walk to Freedom).

Mandela helpt Freeman zich voor te bereiden op zijn rol. Hij heeft ermee ingestemd hem telkens te ontmoeten als ze niet meer dan 1500 kilometer van elkaar zijn verwijderd. "Ik ben vereerd en doodsbang dat ik er niet in slaag deze man echt neer te zetten", aldus Freeman.

De Brits-Pakistaanse regisseur Shekhar Kapur vergelijkt Mandela met Mahatma Ghandi. "Hij heeft geen bloedig gevecht nodig om te winnen", zegt de regisseur van The Four Feathers en Elizabeth op de Britse filmsite Screendaily.com.

Mandela zat 27 jaar in de gevangenis voor zijn strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Vier jaar nadat hij in 1990 was vrijgelaten, werd hij president.

Freeman wordt gezien als een van de beste filmacteurs. Hij ontving een Oscar-nominatie voor zijn rol in The Shawshank Redemption en speelde verder onder meer in The Bonfire of the Vanities, Driving Miss Daisy en Seven.