WASHINGTON - Een langverwacht rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten omschrijft de situatie in Irak als "burgeroorlog" en "toenemend riskant". De Verenigde Staten hebben weinig invloed op de gebeurtenissen in het Arabische land, concluderen de onderzoekers.

Het negentig pagina's tellende rapport, het eerste in 2,5 jaar, is donderdag aangeboden aan president George W. Bush en is vrijdag openbaargemaakt. Ondanks de belabberde situatie blijft er hoop op verbetering.

Veel hangt af van de vraag of de politieke leiding van Irak de onderlinge verschillen opzij weet te schuiven en effectief de strijd kan aanbinden met extremisten. Daarbij is cruciaal of zij effectieve overheidsinstellingen kunnen oprichten en de enorme corruptie weten terug te dringen.

Sektarisch geweld

Hoewel de activiteiten van het islamitische terreurnetwerk al-Qaeda een probleem blijven, baart het geweld tussen Irakezen onderling de Amerikaanse inlichtingengemeenschap inmiddels meer zorgen. Het sektarische geweld, vorig jaar opgelaaid met duizenden burgerdoden tot gevolg, is de grootste bedreiging voor de Amerikaanse doelen in Irak.

De opstellers noemen verder inmenging door buurland Iran, maar zien dat niet als een kernprobleem. De nieuwe strategie van Bush in Irak moet binnen anderhalf jaar zijn vruchten afwerpen, oordelen de inlichtingendiensten.