BELGRADO - De afvallige provincie Kosovo mag zich losmaken van Servië en zich aansluiten bij internationale instellingen. Maar het gebied blijft voorlopig onder internationaal bestuur staan. Bovendien moeten extra maatregelen worden genomen om de Servische minderheid te beschermen.

Bekijk video

Dat plan presenteerde VN-gezant Martti Ahtisaari vrijdag aan de Servische president Boris Tadic.

Illegaal

De Servische premier Vojislav Kostunica heeft het plan van de VN-gezant vrijdag afgedaan als "illegaal". Dat meldde het Servische persbureau Tanjug.

"Martti Ahtisaari heeft geen mandaat gekregen om zich te bemoeien met de status van Servië en zich op te dringen over de soevereiniteit en de territoriale integriteit", zei Kostunica.

Ahtisaari liet het woord 'onafhankelijkheid' niet vallen in Belgrado. Wel wordt in het door hem gepresenteerde plan gerept over de mogelijkheid voor de Kosovaren een eigen vlag en een eigen volkslied te gebruiken. Ook moet Kosovo de mogelijkheid krijgen zelfstandig internationale verdragen te sluiten.

Compromis

Volgens de Finse bemiddelaar hebben Serviërs en de etnische Albanezen nog één kans om deze maand een compromis te bereiken over de toekomst van Kosovo. De VN-gezant wil vanaf 13 februari met de Serviërs en Kosovaren verder onderhandelen over zijn plan. Daarna moet de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich over de voorstellen buigen.

Onacceptabel

Tadic liet vrijdag direct al weten dat de regering in Belgrado niets ziet in de voorstellen. Het plan opent de weg naar onafhankelijkheid en dat is voor Servië onacceptabel.

Verklaring

"Ik heb de heer Athisaari verteld dat Servië de onafhankelijkheid van Kosovo nooit zal accepteren", liet Tadic in een verklaring na afloop van de ontmoeting met de VN-gezant weten.

"Een opgelegde onafhankelijkheid zou een gevaarlijk politiek en juridisch precedent vormen."Voor Servië is alleen een vorm van vergaande autonomie voor Kosovo bespreekbaar.

Servische minderheid

In Kosovo wonen naar schatting 1,9 miljoen mensen. Officieel is circa 88 procent etnisch Albanees en 7 procent Servisch. Ahtisaari wil de Servische minderheid bijzondere voorrechten geven op het gebied van onder meer religie en onderwijs. De Europese Unie zou er in een overgangsfase op moeten toezien dat de rechten van de Servische minderheid voldoende worden beschermd.

Ahtisaari vertrok na zijn gesprek met Tadic naar de Kosovaarse hoofdstad Pristina om daar zijn plan aan de Kosovaarse leiders te presenteren.