ABIDJAN - Het internationale olie- en metaalhandelsbedrijf Trafigura, gevestigd in Amstelveen, moet voor een Britse rechtbank verschijnen in verband met het gifschandaal in Ivoorkust. Dat meldden Britse advocaten van de slachtoffers vrijdag.

Trafigura wordt ervan beschuldigd dat het met de olietanker Probo Koala giftig materiaal naar Ivoorkust stuurde. Daar werd het illegaal gedumpt in woonwijken van de miljoenenstad Abidjan. Schadelijke dampen kostten tien mensen het leven en bezorgden tienduizenden anderen gezondheidsklachten.

Gerechtigheid

Martyn Day van het advocatenkantoor Leigh Day & Co zei dat de rechtszaak het mogelijk maakt de klachten van 4000 tot 5000 mensen in een zaak te behandelen. "Er zijn een aantal hordes die moeten worden overwonnen om succesvol te zijn in deze zaak, maar dit besluit van de rechtbank is een zeer belangrijke stap op weg naar gerechtigheid voor mijn cliënten", zei de raadsman.

De rechtszaak dient in Londen omdat de Britse filiaal van Trafigura het in Panama geregistreerde schip Probo Koala inhuurde. Trafigura ontkent schuld te hebben aan het dumpen van de honderden tonnen gif en de gevolgen daarvan in de Ivoriaanse havenstad.