VOLENDAM - "Wij willen niet gebruikt worden voor een landelijke verkiezingsstunt." De Volendammers die donderdagmiddag naar een restaurant in de Volendamse haven kwamen voor een lunch met CDA-fractievoorzitter Verhagen, staatssecretaris Wijn van Economische Zaken en een aantal CDA-Kamerleden hadden gemengde gevoelens over het bezoek van de verkiezingscaravaan.

Slachtoffers en nabestaanden van de nieuwjaarsramp twee jaar geleden, waarbij veertien jongeren omkwamen, wilden er in eerste instantie dan ook geen pers bij hebben. "Want dan moeten wij weer op de foto met onze verminkingen. Elke keer worden we weer genoemd. Dat haalt de wonden alleen maar open", zei de vader van een omgekomen tiener.

"Wij gaan ervan uit dat jullie interesse oprecht is"

Pastoor Berkhout, vanuit zijn kerk nauw betrokken bij de begeleiding van ouders en kinderen, liet er in de eerste minuten van het CDA-bezoek geen gras over groeien. "Wij gaan ervan uit dat jullie interesse voor Volendam oprecht is, en dat dit bezoek er niet alleen is voor de campagne."

Stroef begin

Na dit enigszins stroeve begin stonden de problemen van slachtoffers en nabestaanden centraal. Verhagen benadrukte dat het bezoek geen campagneactiviteit is. "Wij als politici hebben hier los van de verkiezingen een taak om te horen wat er speelt. Het is overduidelijk hoe diep de brand in uw samenleving heeft ingegrepen. Ik kan me uw woede, verdriet en vertwijfeling voorstellen."

Verhagen: 'Café opkopen als monument'

Verhagen beloofde dat hij met het gemeentebestuur van Volendam zal kijken of het gebouw waarin het afgebrande café was gevestigd, kan worden opgekocht om er een monument van te maken. Het CDA wil bovendien kijken of de gemeente de arbeidsintegratie van de slachtoffers meer zelf kan gaan bepalen.

Het bezoek van de CDA'ers leek uiteindelijk in goede aarde te vallen. Een moeder stond spontaan op om te zeggen dat zij trots is dat het CDA gekomen is. "Als ouders van overlevenden hebben wij altijd goede ervaring met de hulp van buitenaf gehad. Er zijn veel goede dingen gedaan door het Rijk."

'Uiteindelijk moeten we het zelf doen'

Voor Inge en Willie, die beiden ernstig verbrand zijn geraakt, had het bezoek ook waarde. "Het is goed dat zij langskomen, dat zij kijken hoe het gaat en er mee bezig zijn. Maar uiteindelijk moeten wij het wel zelf doen."