AMSTERDAM - De Amsterdamse scholiere Jasmin Bensid (12) mag in de klas geen hoofddoek dragen. Ze zit in groep acht van de protestants-christelijke basisschool Timotheus in de Amsterdamse wijk Geuzenveld en wordt sinds deze week apart gezet omdat ze weigert haar hoofddoek af te doen. De school verbiedt namelijk het dragen van petten, mutsen en hoofddoekjes. Dat bevestigde Meldpunt Discriminatie Amsterdam donderdag.

De vader van het meisje, Abdel Bensid, heeft een klacht bij het meldpunt ingediend. Volgens hem draagt zijn dochter al een jaar een hoofddoek en stopte ze die steeds voor de les in haar tas. Sinds ze terug is van een vakantie in Marokko wil ze de doek ook in de klas dragen. "Ik ben met haar meegegaan naar school dinsdag om het de directrice te vragen, maar ze werd weggestuurd omdat het niet mocht."

Toen woensdag bleek dat Jasmin zich nog niet had bedacht, moest ze in het kantoor van de directrice werken. Daar moet ze nu blijven tot het bestuur van de school een beslissing heeft genomen over het wel of niet toestaan van het hoofddoekje.

Ontsteld

Vader Bensid is ontsteld door het verbod. "Een hoofddoek is niet te vergelijken met mutsen en petten, die hebben niks met geloof te maken. We leven bovendien in een democratisch land. Ik begrijp echt niet waarom het niet mag." Het personeel van de school mag volgens hem wel een hoofddoek dragen in de klas. Bensid is niet van plan zijn dochter naar een andere school te sturen. "Het moet gewoon worden opgelost."

De school heeft Bensid uitgenodigd voor een gesprek vrijdag. Volgens adviseur M. Strijkers van het Meldpunt Discriminatie ligt er ook een brief klaar voor het schoolbestuur met het verzoek over de zaak te praten. "Een hoofddoek is in de wet gewoon toegestaan, want het is een geloofsuiting", zei hij donderdag.

Strijkers denkt ook dat de school weinig kans heeft zijn gelijk te krijgen. In het verleden stelde de Commissie Gelijke Behandeling al eens een studente in het gelijk die wegens haar hoofddoek werd geweigerd voor een stage op een christelijke school.

"Ik heb ook de indruk dat het dragen van een hoofddoek tegenwoordig geen enkel probleem meer is. Op openbare scholen is het toegestaan en volgens mij lopen ook op bijzondere scholen wel kinderen met een hoofddoek." Het bestuur van de basisschool was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.