LEEUWARDEN - Een 32-jarige asielzoeker uit Heerenveen eist op straffe van een dwangsom van 100.000 euro toegang tot de cursus autotechniek aan het Friesland College in Heerenveen. Bij het intakegesprek werd hij geweigerd toen bleek dat hij een relatie heeft gehad met de ex-vrouw van een docent.

De school bevestigde donderdag dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is gevraagd de man elders te plaatsen. Dat gebeurde op verzoek van de betrokken docent. Hier stemde het COA mee in.

De docent is twee jaar geleden door zijn vrouw verlaten toen zij een relatie met de Irakees kreeg. Vervolgens zat de docent een jaar ziek thuis. De vluchteling zit in een terugkeertraject en heeft dus haast met de cursus. Hij wil volgens zijn advocaat S. Wilman zekerheid over een opleidingsplaats. De advocaat denkt bovendien dat een school het recht niet heeft op grond van privé-redenen een cursist te weigeren.

De rechter heeft de zaak een maand aangehouden. Hij vroeg de man nog eens serieus te overwegen de opleiding in Groningen te volgen en wees de dwangsom af.