BAARLE-NASSAU - Inwoners van Baarle-Nassau (Nederland) en Baarle-Hertog (België) kunnen zich van 11 tot en met 15 december laten onderzoeken op tbc. Het onderzoek richt zich op mensen die in mei en juni dit jaar geregeld discotheek Don Quichot en restaurant De Pomp in Baarle-Nassau bezocht hebben. De GGD West-Brabant en de Gezondheidsinspectie in België voeren het onderzoek uit.

Sinds begin oktober zijn in Baarle-Nassau vier gevallen van open tbc vastgesteld. Bij contactonderzoeken naar aanleiding hiervan zijn onder ruim honderd mensen enkele tientallen besmette personen gevonden. Omdat dit een relatief groot aantal is, heeft de GGD West-Brabant besloten de gemeenten Baarle-Nassau en Baarle-Hertog te adviseren een tbc-campagne te voeren.

Volgens de GGD West-Brabant wijst het hoge besmettingspercentage erop dat er een zeer besmettelijke stam actief is. De geïnfecteerde personen zijn niet ziek. Zij kunnen anderen ook niet besmetten, omdat zij geen open tbc hebben. De besmetting is met medicijnen goed te bestrijden.

Mensen die daarvoor in aanmerking komen, ondergaan een Mantouxtest. Dat gebeurt op dinsdag 11 december. Deze mensen moeten op zaterdag 15 december terugkomen voor controle. De GGD verwacht dat veel mensen aan het onderzoek meewerken. De actie wordt onder de aandacht van de bevolking gebracht met huis-aan-huis-flyers en aanplakbiljetten.

Bezoekers van de disco en het restaurant die buiten de twee gemeenten wonen, kunnen contact opnemen met de GGD in hun woongebied. Alle GGD's in Nederland zijn op de hoogte gesteld van de campagne. Dat geldt ook voor de huisartsen in beide gemeenten.