RIJSWIJK - Ruim 100.000 oorlogsgetroffenen uit het voormalige Nederlands-Indië hebben een aanvraag ingediend voor een financiële vergoeding. Deze eenmalige uitbetaling is een tegemoetkoming van de Nederlandse regering aan de Indische gemeenschap voor de "kille en bureaucratische" wijze waarop repatrianten zijn ontvangen na de Tweede Wereldoorlog.

Dat heeft Stichting Het Gebaar, verantwoordelijk voor de inventarisatie, verificatie en uitbetaling van de aanvragen, donderdag bekendgemaakt. Vlak voordat de aanvraagtermijn sloot, kwamen er nog bijna 1000 formulieren binnen, zei een woordvoerster van de stichting. De regeling sloot op 31 december.

Na goedkeuring krijgt een getroffene ten minste 1360 euro. Het Gebaar heeft ruim 174 miljoen euro in kas. Dat bedrag komt van de overheid. De stichting heeft inmiddels aan ruim 95.000 mensen een vergoeding overgemaakt.

Het Gebaar honoreert een aanvraag als onder andere de repatriant niet door de Nederlandse rechter is veroordeeld wegens collaboratie met de Japanners en de persoon tussen 8 maart 1942 tot 15 augustus in Nederlands-Indië verbleef.