ROTTERDAM - Een arts van een Rotterdams medisch centrum heeft in Antwerpen het verbod op het gebruik van stamcellen overtreden, aldus het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten in België donderdag.

Het gebruik van stamcellen is bij wet verboden in België. De arts werkt bij het Preventief Medisch Centrum (PMC) in Rotterdam, dat in oktober door de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg is stilgelegd.

Het centrum kon destijds de herkomst van de cellen niet aantonen, waardoor patiënten het risico liepen op hiv, gezwellen en afstotingsreacties. In Groot-Brittannië loopt een onderzoek naar de arts.

Laptop

Het BBC programma Newsnight heeft woensdag onthuld hoe de arts sinds het verbod tweemaal per week naar een homeopathische privépraktijk in Antwerpen trekt, samen met een verpleegster, een laptop en twee buisjes stamcellen.

Tegen betaling van circa 12.000 euro geeft hij daar injecties met stamcellen aan patiënten met multiple sclerose.

De broer van een 26-jarige patiënte vertelde in het BBC-programma dat haar 70 tot 80 procent kans op een normaal leven was beloofd na de behandeling.

Supranationaal

Pietá Vanthemsche, hoofd van het Belgische agentschap voor geneesmiddelen, liet aan de BBC weten dat hij justitie in België op de hoogte zal brengen. "Wij gaan misschien informeren in andere landen om het onderzoek supranationaal te kunnen voeren, want het fenomeen beperkt zich duidelijk niet tot een land", verklaarde Vanthemsche.

De directeur van het PMC, Robert Trossel, zei in oktober dat het jammer was dat de inspectie had ingegrepen in Rotterdam. Hij vond dat zo de medische vooruitgang wordt belemmerd.

Hij zei in te staan voor de veiligheid en kwaliteit van de stamcellen. PMC betrekt ze van gecertificeerde bedrijven die hun producten door erkende laboratoria laten testen op besmetting met hiv en hepatitis.